Valul epic a fost înregistrat de o baliză automatizată în Atlanticul de Nord în februarie 2013, însă abia acum oamenii de ştiinţă i-au putut confirma mărimea. Baliza care a înregistrat valul face parte din reţeaua de staţii meteo automate, cunoscută sub numele K5 (amplasată în Atlanticul de Nord), ale Autorităţii Meteorologice Britanice.
”Este prima dată când am măsurat un val de 19 metri. Este un record remarcabil,” a afirmat Wenjian Zhang, din cadrul WMO.
Pentru a vă face o idee de ordinul mărimii, valul de 19 metri este mai înalt decât o clădire cu şase etaje şi depăşeşte patru autobuze supra-etajate puse unul peste altul.
Valul s-a format ca urmare a unui front atmosferic rece şi deosebit de puternic, ce a provocat vânturi cu viteze de 81,1 kilometri pe oră. Acest val, înregistrat în februarie 2013, a depăşit recordul anterior – un val de 18,27 metri, înregistrat de o baliză în decembrie 2007, tot în Atlanticul de Nord. Cel mai înalt val înregistrat vreodată a fost măsurat în 2000 de echipajul unui vas, cu instrumentele aflate pe ambarcaţiune. Şi acesta a avut loc tot în Atlanticul de Nord.
În contextul în care Atlanticul de Nord este una dintre rutele principale ale navelor comerciale, balizele au un rol foarte important deoarece suplimentează măsurătorile furnizate de nave şi de sateliţii meteorologici, care monitorizează oceanele şi adună informaţii pentru avertizările meteo de pericol pe mare.
Aceste valuri ”monstru” sunt întâlnite în Atlanticul de Nord ca urmare a modurilor de circulaţie a vântului şi a presiunii atmosferice pe timpul iernii în emisfera nordică, care poate produce şi furtuni intense extra-tropicale, descrise ca ”bombe” de vreme.
Sursa: Science Alert